Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Ocak 2014 Perşembe

KARNE KÖTÜYSE NASIL DAVRANMALIYIZ?

Karne heyecanı başladı. Kimimiz rahatız kimimiz endişeli. Sonuçları tahmin etmekle birlikte bazı aileler çok sevinirken bazı aileler de beklediklerini bulamamanın hayal kırıklığını yaşayacaklar. Hayal kırıklığına uğrayan aileler, aynı duyguları çocuklarının da yaşadığını unutmamalılar. Bazı çocuklar üzüntülerini belli ederken özellikle DEHB olan çocuklar, vurdumduymaz bir tavır takınabilirler. Vurdumduymaz bu tavır sizi kızdırabilir. Ancak şunu bilmelisiniz ki her çocuk başarılı olmak ister, her çocuk anne-babasını gururlandırmak ister ve her çocuk başarısızlık karşısında üzülür.
Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kızmak ya da söylenmek, çocuğu tembellikle, ilgisizlikle suçlamak, başka çocuklarla kıyaslamak size ve ona bir şey kazandırmaz. Özellikle DEHB olan çocuklar için tembellik suçlaması haksız bir suçlamadır . Daha önceki DEHB OLAN ÇOCUKLAR NEDEN ÖDEV YAPAMAZ? başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi, ders çalışmak ve ödev yapmak bu çocuklar için son derece zor olabilmektedir.
Peki ne yapmanız gerek? Öncelikle sakin bir biçimde karnedeki iyi notları övüp o başarıların da önemli olduğunu hissettirin. Çocuğunuzla, başarısız olduğu derslerle ilgili ne yapabileceğinizi, nasıl yardımcı olabileceğinizi konuşun. Tatili eksiklerini gidermek için bir fırsat olarak gördüğünüzü dile getirin. Üzülmeyi bırakıp harekete geçin. Okul devam ederken, hareket eden bir treni yakalamaya çalışan çocuklarımız için, şimdi tren durmuşken yol alma zamanı. Çocuğunuzla birlikte, eksiklerini belirleyip bir tatil programı çıkarın ve hemen işe koyulun. Eğer eksiklileri belirlemek, program çıkarmak ve bu programa göre düzenli olarak çalışmak sizin için zor olacaksa, profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
Bu 15 günlük tatil süresince günde 1 saat bile çalışmak, bir çok çocuğun 2. döneme daha hazır başlamasını sağlayacaktır. Merak etmeyin günde 1 saat ders çalışmak, çocuğunuzu çok fazla yormaz. Günün geri kalanında tatilin tadını çıkaracaktır. 
Prof. Dr. Münire ERDEN
Dr. Seda SARAÇ
FARKLI ÇOCUKLAR
DEHB VE DİSLEKSİ EĞİTİM DANIŞMANLIĞI