Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Mart 2014 Pazartesi

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLAR İÇİN HANGİ OKULLAR UYGUNDUR





Bu günlerde okullar yeni kayıt dönemini açıyorlar. Ülkemizde okullar arasında niteliksel olarak büyük farklar olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle aileler  de çocukları için iyi bir okul bulma  derdine düştüler. Ancak bir okulun toplumdaki kişilerce   iyi olarak nitelendirilmesi, o okulun   çocuğumuza uygun olduğunu göstermez. Özellikle DEB/DEHB ya da öğrenme güçlüğü olan çocuklar için bir okulun iyi olma kriterleri farklılaşmaktadır. Aşağıda bu çerçevede çocuğunuza okul seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini özetlemeye  çalışacağım.

  1. Öğrenci sayısı ve sınıf mevcutları az olan, küçük okullar: Büyük ve kalabalık sınıfların olduğu okullarda bazı çocuklar görünmez olur. DEHB  olan çocuklarımız en kalabalık okul da bile kısa zamanda kendini gösterse de, sadece DEB, disleksi ya da öğrenme güçlüğ çeken çocuklar bu okullarda kaybolur gider. Çocuğun sorunlarının anlaşılması uzun zaman alır.
Bu nedenle çocuğumuz için okul ve sınıf mevcudu az okulları tercih etmeliyiz.

  1. Başarıdan çok öğrenciye odaklı okullar: Bazı devlet  okulları ile özel okullar öğrenci başarısına çok önem verir. Bu okullar  çocukları gelecekte iyi lise ya da yüksek öğretime hazırlamayı amaçlarlar. Bu okullar için mezunlarının sınavla öğrenci alınan okullara girmesi çok önemlidir. Bunu sağlamak için öğrencileri çok çalışmaya teşvik eder ve yanlışlıkla  okullarına gelen başarısız öğrencileri, aileler üstünde baskı kurarak ayıklamaya çalışırlar. DEB/DEHB, Disleksi olan çocukların bu okulların ritmine uyması çok güçtür. Çocuğun kendini çok başarısız hissetmesine ve kendine olan güvenini yitirmesine neden olur. Bu nedenle çocuklarımızı bu okullardan uzak tutmalıyız.

  1. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim programlarına uyan okullar: Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullar ve sınıflar için hazırladığı ülke çapında uygulanması zorunlu eğitim programları vardır. Aslında tüm okulların bu programa uymasu zorunludur ve  tüm genel sınavlar bu programlara uygun olarak hazırlanır. Ancak bazı devlet okullarındaki öğretmenler ve özel okullar bu programın dışına çıkarak, bir üst sınıfta öğrenilmesi gereken becerileri daha erken öğretme çabasına girmektedirler.  Oysa DEB/DEHB, Disleksi  olan çocuklar Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı programlarla ancak başa çıkarken, bunun üstünde bilgi ve becerileri kazanmakta haklı olarak çok zorlanmaktadırlar. Ancak maalesef velilerin okulun programın dışına çıkıp çıkmadığını anlamaları çok güçtür. Her zaman geçerli olmasa da başarıya odaklı okulların bu yolu tercih ettikleri söylenebilir.

  1. Okulda bulunma süresi en kısa  olan okullar: Ülkemizde okul da bulunma süresi en kısa olan okullar etüdsüz devlet okullarıdır. DEB ve DEHB olan çocuklar grup için de öğrenmede zorluk çekerler ve okulda geçirdikleri süreden yeterince yararlanamazlar. Bu nedenle çocuğa evde daha çok çalışma saati ayarlamak ve evde kendilerini geliştirmlerine olanak sğlamak için mümkünse etüdsüz okullar seçilmelidir.

  1. Alternatif okullar: Türkiye’de az sayıda da olsa uygulanmakta olan Montessori metodu, Waldorf pedagojisi, Reggio Emila yaklaşımı ve demokratik eğitim gibi alternatif eğitim metot ve yaklaşımlarını temel alan okullar bulunmaktadır. Bu okullar DEB/DEHB ve Disleksi olan çocuklara çok uygundur. Detaylı bilgi için www.alternatifokullar.com adresini inceleyebilirsiniz.

Prof. Dr. Münire ERDEN

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Sadece DEHB çocuklara hizmet veren bir ilk okul, anaokulu var mıdır acaba İstanbul da?

    YanıtlaSil
  2. Kardeşime DEHB teşhisi konuldu ve ilaç kullanmaya başladı. Bu konuda çok fazla döküman inceledim. Fakat ilaçsız tedavi yöntemleri ile ilgili bir sonuca ulaşamadım. Şurada yazar https://surup.net/ilk-okuma-ve-yazma/dikkat-eksikligi-hiperaktivite/ bazı örnekler vermiş ama bir geçerliliği var mı merak ediyorum. Yorumunuzu bekliyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil